Dragan Mihailović

- kratak pregled biografije -

 

Rođen 6. februara 1950. godine u Beogradu, proveo je svoje detinjstvo i mladost u roditeljskoj kući u Ostružnici, na desnoj obali Save, desetak kilometara od Beograda. Njegova ljubav prema umetnosti datira još od ranog detinjstva. Svoje prve radove predstavlja publici u svojoj 22 -oj godini prilikom posete Parizu. Posle kratkog boravka na Monmartru, jedinstvenom ateljeu na otvorenom poznatog širom sveta, počinje vrlo uspešnu saradnju sa pariskim galerijama “Au grillon”,” Galerie 93″ , “Galerie Mona Lisa” i galerijom “Naïfs du monde entier”.

U vrtoglavom usponu naivnog slikarstva sedamdesetih godina XX veka, postaje jedan od redovnih izlagača prestižnih pariskih slikarskih salona (Salon nezavisnih slikara, Jesenji salon…) i svih drugih važnijih grupnih izložbi.

Inspirisan, tada jugoslovenskim naivnim slikarama, brzo uspeva da u svoje slike ugradi dušu i tematski ih uobliči u bajke, izlazeći iz dotadašnjih stereotipnih tema koje je koristila većina naivnih slikara.

Najveći uspeh postiže u Kanadi, gde od samog osnivanja galerije “Galerie Jeannine Blais” 1985. godine, uz nekoliko evropskih i kanadskih priznatih samoukih slikara, postaje najtraženiji u tom delu Severne Amerike.

Od 1992 – 1996. godine na Međunarodnom konkursu naivnog slikarstva u organizaciji TV 7 i “Galerie Jeannine Blais”, koji se održao četiri puta uz učešće sto slikara iz celog sveta, žiri mu svaki put dodeljuje glavne nagrade. Tim povodom mu Nacionalni muzej u gradu Kvebeku tokom juna i jula 1999. organizuje samostalnu izložbu.

1995. godine “Galerie Jeannine Blais” obeležavajući deset godina postojanja predstavlja na samostalnoj izložbi 50 njegovih slika i luksuznu monografiju pod nazivom “DRAGAN”. Na izložbi su predstavljeni radovi koji su nastajali u periodu od 1973. do 1995, a 2002. godine galerija za Draganovu petu samostalnu izložbu izdaje katalog koji je predstavio njegove radove od 1999. do 2002. godine.

Paralelno sa karijerom u Kanadi, ne prekida saradnju sa svojim evropskim kolegama i organizatorima izložbi i redovno izlaže u Belgiji, Španiji, Italiji, Poljskoj i širom Francuske.

Radovi mu se nalaze u mnogobrojnim privatnim kolekcijama, kao i u Muzeju Max Fourny u Parizu i “Musée de Sherbrooke” u Kanadi.